La UE contempla sancions penals contra les manipulacions a borsa

Sembla ser que d’una vegada per totes els vint-i-set països de la Unió Europea han acordat una posició comuna contra la manipulació i l’ús d’informació privilegiada als mercats financers. La proposta preveu castigar amb sancions penals, que podrien derivar en presó, tots els abusos financers ja registrats en l’anterior directiva MAD (per les seves sigles en anglès: Market Abuse Directive) que es va aprovar tot just fa 10 anys.

Aquesta nova proposta també recull un augment en l’harmonització de les sancions administratives dintre de la Unió Europea, ja que els règims de càstigs actuals que s’apliquen difereixen d’un país a l’altre. És més, només tretze dels vint-i-set països comunitaris preveuen penes de presó i entre ells es troba Espanya.

Michael Noonan és el president semestral de l’Ecofin i impulsor de la proposta. /BLOOMBERG

En paraules del Ministre Irlandès de Finances, que alhora és president semestral de l’Ecofin – és el consell de Ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea, en el nostre cas De Guindos –  aquesta mesura “garantirà una millor protecció per als inversors i els consumidors”. I es que segons Michael Noonan, la directiva impulsada per la presidència irlandesa pretén harmonitzar i endurir les sancions per abús de mercat i transfereix més poders als reguladors borsaris.

Una altre de les reaccions destacades és la del Comissari Europeu del Mercat Interior, Michel Barnier, qui va afirmar que “la manipulació dels índex de referència, com el Líbor, es prohibeix expressament i resta subjecte a sancions administratives”. També va afegir que les sancions contemplen els abusos tant als mercats de matèries primeres com als de productes derivats, i que “es reforçarà  la cooperació entre els reguladors financers i els de les matèries primeres”.

Ara caldrà veure com reaccionen els principals valors de les borses europees i els mercats financers,  sovint escèptics en el que tracta sobre la regulació i sanció del lliure mercat.

Jordi Giner

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s