EL ECONOMISTA CAMUFLADO – TIM HARFORD

Fitxa tècnica

Títol: El economista camuflado

Autor: Tim Harford

Editorial: Edicions Planeta

Pàgines: 440

Traducció: Redactors en xarxa

Tim Harford és un economista que va estudiar a la Universitat d’Oxford. Ha escrit varis llibres sobre economia, presenta un programa a la BBC i escriu una columna al Financial Times. Sens dubte l’obra de l’autor que ha tingut més repercussió i de la qual ha venut més d’un milió i mig de còpies a tot el món és El economista camuflado.

El economista camuflado és un llibre que tracta d’explicar conceptes econòmics mitjançant exemples que es poden produir en la vida quotidiana. D’aquesta manera l’autor aconsegueix fer més amè i interessant el llibre, ja que explica termes que els lectors poden aplicar en el seu dia a dia.

En el capítol u, Tim Harford aconsegueix de seguida enganxar els lectors amb un episodi on explica les diferències de preu dels cafès segons els diversos establiments. Harford es pregunta per què l’Starbucks pot cobrar el triple per un capuccino que una altra cafeteria. Una de les conclusions en la qual arriba l’autor és que l’Starbucks té aquests preus degut a la ubicació dels seus locals. Aquests tenen un preu elevat i per tant, han de cobrar als seus clients un preu més elevat pels seus cafès per fer front a les despeses que genera el lloguer del local. Alguns dels conceptes econòmics dels quals parla Harford en aquest capítol són l’escassetat o la competitivitat.

El segon capítol Harford parla de les estratègies que tenen els comerços per saber a quina preus han de vendre per obtenir més beneficis. L’autor diferencia entre aquells clients que són més sensibles als preus i aquells que són més indiferents. Segons Harford, hi ha dues estratègies per descobrir els diferents tipus de clients, són: l’objectiu únic o l’objectiu grupal. La segona estratègia és més popular i comuna que la primera.

El capítol 3, Els mercats perfectes i el món de la veritat, Harford tracta els conceptes d’eficiència, equitat i impostos. També explica què és un mercat competitiu del qual diu que ja és el més eficient, és la situació més perfecte que es pot donar. Harford també parla del “món de la veritat” on els mercats són complerts, lliure i competitius.

En el següent capítol, El trànsit urbà, l’autor diu que els mercats perfectes no existeixen, per exemple, perquè en molts casos no saben resoldre l’escassetat. El concepte econòmic tractat en aquest capítol són les externalitats, la que posa com exemple és el trànsit que es produeix en les grans ciutats: contamina i fa soroll. Això perjudica a tercers i per tant, és un externalitat, això els mercats competitius no ho poden resoldre. En aquest episodi Harford parla de les diferents fallades de mercat que existeixen en una economia.

En el capítol cinc, Harford parla de la informació privilegiada de la qual diu que si una de les parts (venedor o consumidor) sap més que una altra, té informació privilegiada, ja no ho podem denominar mercat. Un dels sectors on es produeix aquest fet és el de la sanitat, per tal de solucionar el problema de la informació privilegiada s’han adoptar polítiques públiques, segons l’autor.

El capítol Una bogeria racional tracta sobre la borsa i el preu de les accions. Arriba a la conclusió que no tenen una manera lògica de fixar els preus. Diu que els compradors i venedors d’accions sí que actuen de manera racional però que els preus de les accions no ho fan de vegades.

El capítol 7 tracta de la venta de longitud d’ona per les companyies telefòniques. L’autor explica que en alguns casos els economistes van utilitzar bones estratègies i van vendre l’espectre radioelèctric per grans quantitats però en d’altres casos es va fer de manera equivocada i van guanyar-hi molt poc.

En el capítol 8 Tim Harford intenta explicar per què els països pobres són tan pobres. Dóna les raons per les quals els costa més desenvolupar-se i equiparar-se amb els països rics. La raó més important que dóna és que al govern del propi país no li interessa augmentar la riquesa del seu país sinó que només vol incrementar la seva i per tant, no apliquen lleis ni mesures per tal de fomentar el desenvolupament econòmic de la regió.

El penúltim capítol, Cervesa, patates fregides i globalització, Harford explica que en un món globalitzat podem comercialitzar amb qualsevol part del món. Parla de les barreres de protecció de les quals afirma que no beneficien ni al país importador ni a l’exportador. Tot i això, l’autor diu que el comerç mundial no ha d’afectar a les indústries i comerços locals, l’únic que pot fer és alterar l’equilibri del país.

L’últim capítol del llibre explica com Xina s’ha convertit en un dels països més rics del món, la majoria de raons que dóna són històriques. A més, compara xina amb països més pobres com són el Camerun o l’Índia.

El economista camuflado és un llibre recomanable per familiaritzar-se amb conceptes econòmics bàsics. Aquest llibre permet entendre moltes de les situacions que qualsevol persona es pot trobar en la seva vida quotidiana i aprendre altres aspectes de l’economia que desconeixia.

Un dels punts en contra del llibre és que dóna massa informació de cop. En un capítol s’expliquen molts conceptes econòmics que costen de processar ràpid, per tant és necessària una lectura lenta per entendre tot el que l’autor vol explicar.

El punt a favor que té el llibre és que tots els conceptes són explicats mitjançant exemples. Aquest fet fa que la lectura del llibre sigui més amena i que es puguin relacionar els conceptes amb la realitat de cadascú.

Per tant, considero que és un llibre adient per llegir quan algú s’inicia en el món de l’economia ensenya els conceptes econòmics bàsics i d’altres de més específics i complicats.

Aida Tudó

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s