Segueix la crisi del grup Pescanova

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha decidit intervenir i inspeccionarà els comptes de Pescanova després que la companyia es negués a donar més informació sobre la seva situació financera. La informació sobre l’estat econòmic de l’empresa no va ser elaborada d’acord amb els estendards de comptabilitats exigibles. A més, el procés que podrà comportar possibles sancions en els gestors de l’empresa segueix obert.

Pescanova ha presentat aquest dilluns en els jutjats de manera formal la seva petició d’entrar en concurs de creditors. La suspensió de pagaments d’aquesta empresa seria la més gran en el camp de l’alimentació per sobre de Nueva Rumasa.

El mateix dilluns el president de Pescanova, Manuel Fernández de Sousa, va comunicar a la CNMV que entre el mes de desembre de l’any passat i el febrer del 2013 va reduir la seva participació en l’empresa del 14,42% (sent l’accionista principal) fins el 7,45% després de la venta de 1,98 milions d’accions. Segons Sousa, aquestes accions estaven valorades en uns 31,5 milions d’euros. El president de Pescanova assegurava que degut als problemes de liquiditat pels quals travessava l’empresa va posar el seu patrimoni a disposició de la companyia. Sousa va donar instruccions que els diners que s’havien guanyat després de la venta d’aquestes accions s’havien de destinar a aquests problemes de liquiditat de l’empresa.

La quantitat de 31,5 milions d’euros que deia Sousa que havia prestat a l’empresa no és certa. En realitat l’import exacte del préstec és de 9,3 milions, tan sols una tercera part del què s’havia dit en un inici.

Tot apunta que Sousa és un dels principals causants dels problemes econòmics de Pescanova i amb aquest gest semblava que pretenia solucionar-los. En realitat però es tracta d’un préstec que té un interès del 5% anual. Actualment Pescanova està suspesa de cotització a la borsa des del passat 12 de març però prèviament a la suspensió l’empresa va marcar el seu canvi en la borsa a 5,91 euros. Sousa va vendre cada títol a 16,59 euros, és a dir, pràcticament al triple. Sembla ser que Sousa comptava amb informació privilegiada per ser el president de Pescanova i per això va poder vendre les seves accions més altes i ingressar 20 milions d’euros més. Si es confirma podria enfrontar-se una multa de 600.000 euros.

A més, de moment es contemplen infraccions molt greus que podria haver comès el president i Pescanova, segons la normativa de la CNMV. Aquestes són la no publicació dels comptes anuals, l’ús d’informació privilegiada i no comunicar les operacions amb valors poden portar-li una multa per  l’empresa i Sousa, que podria, fins i tot, ser inhabilitat.

 

Aida Tudó Esteller

 

 

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s