Que els més joves no quedin enredats a les xarxes

imagen1

Evitar que els més indefensos utilitzin la xarxa o l’ordinador de manera inadequada és molt senzill gràcies a les eines que li explicarem a continuació. Però hi ha diferències entre elles que mereixen apreciacions i diferenciacions.  Cada vegada és més important controlar l’ utilització que els menors fan del PC i la connexió a Internet . Per molts pares, la principal mesura que es pren consisteix en el bloqueig de l’accés als diferents continguts perillosos, malgrat que el més aconsellable és educar, i en última instància, recolzar-se en aplicacions de control parental que ens ajudin a evitar sorpreses.

Aquestes aplicacions són eines que permeten bloquejar, controlar i registrar l’ús que es fa de l’ordinador en determinades àrees, ja sigui Internet, execució d’aplicacions, comunicació amb terceres persones etc. I és que s’ha de ser conscient de que tant Internet com l’ordinador són armes de doble fil: serveixen pel millor i pel pitjor.

A la pràctica no només es tracta d’impedir l’accés a continguts pujats de to, sinó també controlar què fan a les xarxes socials, si són víctimes d’atacs per part dels seus companys o de personatges amb males intencions, o d’altra banda si simplement passen massa temps davant l’ordinador enlloc de relacionar-se, jugar o estudiar. Per això, un bon control parental ben configurat pot ajudar als pares a arribar a llocs i dades on és quasi impossible arribar-hi. A nivell tècnic funciona com un antivirus, amb una sèrie de processos carregats en la memòria interna es controlen aspectes com els aquests de dades que es mouen per la xarxa, les aplicacions que es descarreguen, o fins i tot, les pulsacions que es fan al teclat.

A continuació veurem les principals àrees que poden controlar els millors programes de control parental, i per tant, l’usuari podrà escollir i decidir quin programa s’adapta més a les necessitats de cadascú.

imagen2

Primera àrea: Control de continguts

La funció més bàsica del control parental és filtrar continguts als que el menor accedeix mitjançant  el navegador web. Els més bàsics s’utilitzen simplement amb llistes blanques i negres d’URLs, que haurem de completar manualment per que no entrin, però que al final, no solen ser massa pràctiques ni eficaces. Si bloquegem per defecte tot el tràfic menys les direccions de la llista blanca, haurem de posar manualment cada pàgina a la que el nen petit ens demani accedir.

Una variant de l’ anterior explicació és la filtració mitjançant paraules claus (keywords). Així, el control parental analitza tot el tràfic i, quan es detecta una determinada paraula a la URL, títol o contingut de la pàgina web, el programa bloqueja l’accés. El problema fonamental que es planteja és que es precisa escriure totes les paraules en diferents idiomes, així, cal tenir una idea molt precisa del que es vol bloquejar. Això suposa un gran esforç i una eficiència més aviat limitada, ja que algunes pàgines bones podrien contenir  paraules bloquejades però en un context viable.

Segona àrea: Les comunicacions a Internet

Un altra àrea cada vegada més important és de les xarxes socials, el chat, el correu i altres recursos que els menors tenen fàcil accés i utilització imagen3mitjançant una connexió a Internet. Mentre a la premsa no deixen d’aparèixer casos de cyberbullying i sexting, les xarxes socials són el paratge perfecte per aquest tipus de situacions. De vegades poden ser companys del menor que li envien missatges ofensius, i d’altres, delinqüents amb intencions  dolentes. En tot cas, controlar el que li succeeix al menor a les xarxes socials és molt important.  Per això, molts controls parentals permeten des de el bloqueig de l’accés a chats, correu, Facebook o Twitter fins a registrar tota l’activitat a les diferents xarxes socials per tal d’entregar-la als pares de manera periòdica.

Els softwares més avançats permeten fins i tot, registrar amics, fotografies i dades en relació als cercles on es mou el menor on-line. D’aquesta manera, en cas de que aquest utilitzi les xarxes socials, sempre podrem detectar qualsevol problema  abans de que evolucioni a un problema real.

Burla al control parental: I si el contingut s’inicia des d’un USB?

No hi ha cap sistema perfecte que ho detecti tot. Amb coneixements avançats, aquestes mesures poden quedar enrere sense massa dificultat. Mitjançant els comptes d’usuari, és vital impedir que el PC pugui ser iniciat des d’un CD/DVD o un USB. La principal raó és la senzillesa amb la que es pot descarregar una distribució Linux de tipus Live CD (que s’executa directament des del DVD/USB sense instal·lar res al PC). I acte seguit, aquesta eina permet navegar o utilitzar l’ordinador amb llibertat i sense cap tipus de limitació preestablerta pel control parental.

Per activar això, haurem d’entrar a la BIOS del PC com a única unidad de arranque possible el disc dur, i òbviament, posar una contrasenya al BIOS perquè no es pugui canviar la configuració.

Tercera àrea: El control del Software

Una de les àrees claus per saber la situació i activitat d’un menor amb l’ordinador és el control del software que s’executa a la màquina. Moltes d’aquestes aplicacions permeten controlar especialment els jocs que s’executen a l’ordinador mitjançant un sistema de classificació per edats. Malgrat que hi ha moltes classificacions com la PEGI (Pan European Game Information) que divideix als menors en sectors de població des dels 3 als 18 anys, això no significa res per que el menor pugui jugar amb qualsevol d’aquests videojocs. De fet, també hi ha molts jos sense classificar.

Tanmateix, existeixen aplicacions que controlen l’execució de qualsevol aplicació de la màquina, així podrem impedir que el menor executi l’Skype (videotrucades), que pot ser un programa usual que els pares tinguin per treballar o simplement perquè venia per defecte al PC.

 

Iván Gutiérrez

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s