I per unanimitat, el desastre

El Govern de Xipre ha rebutjat el rescat. No tan sols la oposició ha votat en contra de la quita, sinó que fins i tot ho han fet (o s’han abstingut) els 56 diputats del Parlament. El poble xipriota s’enfronta a un cicle de total incertesa. L’economia es planteja com el màxim problema a resoldre, amb un deute tan elevat que condemna al país a vagar sense rumb, a viure en un caos financer sense precedents. La política no es presenta millor. La posició del president Nikos Anastasiadis està en entredit tan sols 3 setmanes després de la seva elecció a les urnes, com a conseqüència de la possible fallida de l’euro dins la unió monetària si Xipre cau en bancarrota.

La ciutadania es troba entre l’espasa i la paret. No volen acceptar un rescat que els obliga a estar lligats a les polítiques alemanyes i a la troica europea. Però tampoc està disposada a viure en un sense sentit caòtic, en una societat on se’ls privi dels seus drets i que ofegui les possibilitats que tenen de viure una vida digne. La negativa del Parlament al rescat no ofereix ni una via d’escapament ni tampoc una sentència determinada. Només dictamina que la situació respon a un plantejament complex amb un sense fi de conseqüències indeterminades. Fa tan sols uns dies, l’arribada de la injecció de capital per part de la Unió Europea semblava un fet estable i real. En unes hores, la població xipriota va haver d’acceptar unes mesures sense que ningú els hagués formulat cap pregunta. Ho van fer sense tenir cap altra opció a la que aferrar-se. I ara es troben en un parèntesis social que paralitza el seu poder de reflexió i d’actuació. Estan buits, perquè ara ja no tenen ni una opció a la qual girar-se d’esquena.

No obstant, la societat xipriota ja ha sortit al carrer, indignada. Perquè sap que passi el que passi, els que finalment pagaran els plants trencats seran ells.

Marta Gambín

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s