Espiral de la reforma laboral

La Comissió Europea continua ajudant a Espanya  a trobar el camí per sortir dels números vermells. El 5 de març, Europa va recomanar a l’executiu espanyol que revisés la reforma laboral impulsada al 2012 per tal d’analitzar els seus efectes i avançar en qüestions que consideren més rellevants com “les dinàmiques salarials, la segmentació del mercat laboral i l’ocupació”.

Encara que els recomanin analitzar els efectes, es mostren molt satisfets dels resultats d’aquesta fins avui. “Encara que és massa aviat per treure conclusions definitives, part de la moderació salarial, observada recentment i l’increment dels acomiadaments procedents suggereixen que la reforma podria estar començar a tenir un impacte”, continua la CE.  No obstant, proposa a Rajoy que inverteixi més en formació, en integració del mercat i en reorientació professional; doncs són temàtiques on la despesa estatal segueix essent baixa. Va demanar també, una modernització per preveure una millor assistència als desocupats. Cal millorar doncs en educació i formació per relacionar-la amb les necessitats del mercat, de cara a contribuir a la reducció de l’alt nivell de desocupació juvenil. (recordem que avui en dia més de la meitat dels joves es troba a l’atur).

Europa no suggereix que es revisi la reforma laboral de febrer per rebaixar-la, sinó perquè Espanya no s’oblidi de quin és el seu objectiu i no afluixi per tal d’aconseguir-lo. L’objectiu de l’ajust salarial a la baixa, i la devaluació interna. En aquest article, ens avancem al que la CE demana i fem un recull d’alguns dels efectes:

Els efectes més ràpids d’aquesta ja s’evidencien el primer trimestre de 2012. L’EPA (Enquesta de Població Activa) mostra com després de posada en vigor de la reestructuració, s’accelera la caiguda de l’ocupació. És a dir, amb els punts dels quals es nodreix la llei, com podria ser l’apartat sobre les condicions de l’acomiadament en funció del contracte, el que s’aconsegueix és l’augment de la destrucció de l’ocupació al facilitar l’acomiadament. Continuem. Amb la fita de la devaluació interna cal fixar els preus; i com a conseqüència cauen. I el salari, que en la nostra economia és considerat un preu més, també caurà. L’espiral es fa més gros. Si els salari cau, el consum també, la demanda d’inversió no s’incrementa i per tant, reverteix als salaris que tampoc s’incrementen. En definitiva que la demanda interna en comptes de créixer, minva. I si realment les autoritats consideren que la millor manera d’aconseguir la devaluació interna és via  caiguda salarial, la renta de tots els ciutadans caurà. I com es sosté un país que no genera ocupació i que no consumeix? Es preveu que al 2015,  la taxa de desocupació estigui per sobre del 27%.

Buscant explicar de manera més amena com afecta a l’economia real la reforma laboral de Rajoy, extraiem que el resultat més clar d’aquesta a un any i poc de la seva implantació és que la renta caurà, juntament amb el PIB, l’ocupació. I lluny de generar més ocupació, el que creixerà serà l’atur.

NÚRIA LÓPEZ PAREJO

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s