Els errors de la Banca es sumen al dèficit

El dèficit espanyol escala fins el 10% del Producte Interior Brut (PIB) espanyol, com a conseqüència de la milionària injecció de capital que l’Estat va propulsar cap a la banca.

Les previsions del Govern de Rajoy per complir amb el dèficit imposat per Brusel·les no poden estar més lluny de la realitat. El dèficit espanyol ja s’eleva fins a un 7% del Producte Interior Brut (PIB), 4 punts més de la xifra demanada per Europa. La recessió de l’economia espanyola es fa palpable amb la pujada de l’atur, la pujada d’impostos i una caiguda del PIB (fins a 0,5% aquest any) que fa perdre confiança en els mercats. És més, la Comissió Europea vaticina que l’atur el 2013 arribi a la xifra del 27%, i ja fa un any del llançament de la Reforma Laboral. I la banca, presumpte motor econòmic del país, empitjora la comesa.

El rescat al sector financer espanyol que es va dur terme durant el passat any 2012 incrementa el dèficit fins al 10%. Tot i que no és aquesta xifra la que influeix en les decisions de la Comissió Europea, aquest augment de 3 punts infla les preocupacions del govern i de la ciutadania en la voluntat de superar el cinquè any de crisi; les ajudes a la banca no tenen els resultats esperats, amb el conseqüent estancament de la propulsió de les comptes de l’economia espanyola. L’Estat va injectar més de 30.000 milions d’euros públics a les arques del sector financer, xifra que s’ha convertit en més acumulació de deute, conglomerat sobretot a partir de l’esclat de la bombolla immobiliària.

Una societat econòmicament empenyorada

Però tot i la suposada voluntat de revifar l’economia que hi havia darrere el rescat financer, la ciutadania és la més perjudicada en les decisions econòmiques de l’Estat. El forat econòmic de l’explosió de la bombolla immobiliària primer va dinamitar contra les entitats financeres, per més tard acabar de col·lapsar contra les arques del diner públic, on la resta d’ajuts ciutadans han passat a un borrós segon pla. Mentre el sector financer espanyol ha estat rescatat amb una injecció de capital públic, l’atur no deixa d’augmentar (actualment, més de 5 milions de desocupats) i les retallades en pilars bases de l’Estat del Benestas, com la Sanitat i Educació, continuen. A més, el Govern de Mariano Rajoy té la intenció de pujar l’IVA, tot i l’augment de fins al 21% que va ratificar el setembre passat.

Com a conseqüència, l’estalvi en els focs espanyols es manté baix, de la mateixa manera que el consum i la inversió privada hauran de viure un període de relaxació. La ciutadania espanyola no ha tingut més remei que pagar la suposada salvació dels bancs mentre observa com els seus drets es veuen cada dia més truncats. No deixa de ser paradoxal.

Marta Gambín

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s