Amancio Ortega augmenta la seva fortuna

Amancio Ortega és el tercer home més ric del món segons la revista Forbes. El president d’Inditex té una fortuna neta valorada en 43.000 milions d’euros i aquest any ha escalat dues posicions en el rànquing. Tot i que ja no és el president de l’empresa tèxtil, encara conserva el 60% de les accions de l’empresa que en els últims temps han augmentat en un 50% degut als enormes beneficis obtinguts per l’empresa.

A més, és el multimilionari que ha augmentat més la seva fortunes en el darrer any ja que ha passat de prop de 29.000 milions d’euros a 43.000 milions. Amancio Ortega va començar el seu negoci amb un petit taller tèxtil a Galícia i passats 40 anys ha creat una de les majors empreses de roba del món.

Com ha aconseguit Inditex aquesta gran expansió?  En un inici l’empresa realitzava la major part de la seva producció a Espanya, sobretot a Galícia, però amb els anys s’ha anat deslocalitzant en altres països on la mà d’obra és més barata per augmentar els beneficis. L’any 2009 el grup propietari de Zara tenia la major part dels seus clústers d’aprovisionament en països amb mà d’obra més econòmica: a Bangladesh amb 161.080 treballadors, a Índia amb 53.085, a Turquia amb 43.275 i Marroc amb 36.804 treballadors. És a dir, la major part de la producció estava deslocalitzada.  En alguns països Inditex no ha estat exempta de polèmica, l’any 2012 es van desmantellar diversos tallers al Brasil on es produïa roba per la marca Zara acusats d’esclavitud dels treballadors.

D’altra banda, les compres online del grup Inditex es facturaven a Irlanda perquè l’impost sobre els beneficis és d’un 12,5%, tot i tenir la seu a Arteixo (A Corunya) on aquest impost equival al 30%. En l’actualitat, i després de diverses crítiques, totes les empreses d’Inditex ja tributen les ventes per Internet a Espanya.

Aida Tudó Esteller

Anuncios

Una respuesta a “Amancio Ortega augmenta la seva fortuna

  1. Pingback: Los trapos sucios de Inditex | contraeconomy·

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s