Quan el benefici desenvoca en ERO

Oficina La Caixa

Arxiu de El Mundo

“L’actual i necessari context de desapalancament de l’economia espanyola genera un context molt desfavorable per l’activitat bancària. La rendibilitat sobre els actius és negativa i se situa lluny de les taxes necessàries per la sostenibilitat del sistema”.

Aquest és el discurs amb el qual el president de CaixaBank, Isidre Fainé, tracta de justificar l’ERO al que s’enfronta l’entitat bancària. La magnitud d’aquest expedient de regulació d’ocupació serà de 3000 treballadors i s’aplicarà a tot el conjunt del territori espanyol.

Amb el preàmbul d’haver-se “d’adaptar a l’entorn actual i millorar l’eficiència de recursos”, el president es disposa a parlar amb sindicats. El responsable de l’entitat controlada per La Caixa, busca el consens i aposta per a que la meitat de les sortides es produeixin a través de prejubilacions, i que les indemnitzacions per acomiadament s’estableixin a partir de 30 dies per any treballat. Per altra banda, el sindicat Comissions Obreres, es manté contundent i adverteix que no acceptarà sortides forçades, al mateix temps que afegeix que considera “excessiva” la xifra a la que ascendeixen els acomiadaments. Segons CCOO, el banc té prou capacitat per continuar generant beneficis, i es recolzen en el fet que CaixaBank hagi estat l’únic banc espanyol que no ha rebut ajudes públiques.

No obstant, la mateixa entitat publica a la seva web que el 2012 va guanyar un 78,2%  menys (230 milions d’euros) que l’any anterior. I que a finals del mateix any, després d’absorbir al grup, Banca Cívica i Banc de València, la plantilla era de 32.625 treballadors, 5.632 més que el 2011. Un increment del personal que no està disposat a mantenir.

Una plantilla nombrosa que abans d’aquest anunci ja s’havia vist disminuïda. Pel personal de Banca València serà el tercer ERO al que s’enfronten. El primer poc abans de ser subhastat al desembre pel Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB) on es van suprimir 360 llocs de treball, i la segona reducció va ascendir a 890 persones; així doncs més d’un 50% de la seva plantilla ja havia estat acomiadada. Ara se’n sumen 3000 més a càrrec de CaixaBank. Recordar també que Banca Cívica, quan es va sumar al holding de La Caixa, ja havia acomiadat a 1480 assalariats.

Tants acomiadaments són curiosos quan provenen de la primera entitat bancària a Espanya. Tal com explica el seu propi conseller delegat, Juan Marín Nin, “un de cada quatre clients de banca a Espanya és client de CaixaBank”. La banca catalana es nodreix d’uns actius de 348.294 milions d’euros i una cuota de penetració de clients del 26,1%, però no es veu prou capacitada com per reorganitzar la seva plantilla sense haver d’acomiadar 3000 persones.

NÚRIA LÓPEZ PAREJO

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s